Lenny Kravitz
"Rendkívül technikás népszerű zenész, olykor az eredetiséget kérik számon tőle."

Sok hangszeres, több műfajban otthonos amerikai zenész, énekes,
zeneszerző, dalszerző és producer .

Eredeti neve: Leonard Albert Kravitz

                       1964. május 26., New York, New York.
Lenny Kravitz

Kravitz az egyik legváltozatosabb, legtermékenyebb előadó: a legkülönbözőbb műfajokban, stílusokban otthonos. Főleg gitárosként emlegetik, ám kitűnően basszusgitározik, zongorázik, harmonikán játszik, dobol. Elsősorban rockzenész, de nem idegenkedik a hardrocktól, a rhytm and blues-tól, a funkytól , a soultól és a new soul zenétől sem. Több első helyezett kislemez, összesen négy Grammy-díj, American Music Awards, Brit Awards, Radio Music Awards és más elismerések szerepelnek a gyűjteményében. Megkapta a legmagasabb fracia kulturális elismerést, az Ordre des Artres et des Lettres tiszti fokozata kitüntetést is 2011-ben (Az amerikai művészek közül Martin Scorsese, Bob Dylan és George Clooney részesült ebben az elismerésben.) Lemezeinek többségét a Virgin Records jelentette meg. Szerzeményeinek előadói és koncertpartnerei között szerepelt többek között Mick Jagger, Madonna, Jay Z, Slash, az Aerosmith, Sheryl Crow, Guns N’Roses, Erykah Badu. Kravitz 2008. nyarán fellépett Budapesten.
A New Yorkban afro-amerikai anyatól és orosz zsidó származású apáról született Kravitz gyermekkorát Los Angelesben töltötte. Anyja televíziós sorozatokban szerepelt színészként, apja elismert producer volt. Lenny fiatal korában olyan zenész óriásokkal találkozhatott mint Duke Ellington, Miles Davis, Sarah Vaughan vagy Count Basie.
Zsenge gyermekkorában a kaliforniai gyerekkórus tagja volt. Tízéves korában már kitűnően gitározott, zenét komponált. Már tinédzser korában, s még inkább főiskolásként már a rock and rollhoz vonzódott, példaképe Prince, zenéje, egyénisége iránymutató volt számára.
A nyolcvanas évek második felétől New Yorkban éltt, a klasszikus rock és a funky felé orientálódott: Jimi Hendrix, a Led Zeppelin megfogta, de Curtis Mayfield és a Beatles zenéje is jelentős hatással volt rá. (Egy időben külsőségekben is erősen követte a zenészbálványokat.) Kedvelte ezen kívül James Brown és Bob Marley zenei világát is.
Bemutatkozó albuma, a Let Love Rule 1989-ben a Virgin Recordsnál jelent meg. A közönség és a szakma egyaránt kedvezően fogadta az albumot, amelyet 1991-ben követte a Mama Said, 1993-ban pedig az Are You Gonna Go My Way – ez már nemzetközi elismertséget jelentett számára. Ennek a lemeznek az anyagával világkörüli turnéra indult, a korong több európai ország listáján az első helyre került. Zenéje és megjelenése a kilencvenes évek meghatározó személyiségévé tette. Begyűjtötte a legfontosabb szakmai és közönségdíjakat, s a Prince-re is erőteljesen hasonlító előadót megszavazták a legszexisebb énekesnek.
A kilencvenes évek hullámvölgye után 1998-ban megjelent ötödik albumát (5) ismét ünnepelték, Fly Away című dala majdnem egy éven át vezette a különböző listákat. 2001-ben a Lenny, 2004-ben a Baptism, 2008-ban, az It's Time For Love Revolution, 2011-ben peig a Black and White America címmel jelent meg kitűnő albuma. Lemezei, dalai közül az eladások nyomán több platina, sőt többszörös platina lett. .
Ő sem úszhatta meg, hogy a filmek világába kerüljön. A 2000-es évektől foglalkoztatták filmekben, összesen tíz filmben szerepelt, a 2009-es Precious (A boldogság ára) két Oscart és más díjakat kapott.
Lenny Kravitz 1987-ben feleségül vette Lisa Bonet színésznőt, született egy lányuk.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:

Are You Gonna Go My Way (1993)
Fly Away (1998 - 1999))
Again (2000 - 2001)

Nagylemezek:

Let Love Rule (1989)
Mama Said (1991)
Are You Gonna go My Way (1993)
Circus (1995)
5 (1998)
Geatest Hits (2000)
Lenny (2001)
Baptism (2004)
It is Time for a Love Revolution (2008)
Black and White America (2011)
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Lenny Kravitz Lenny Kravitz Lenny Kravitz

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2014
e-mail: Literatura.hu