The Everly Brothers

1957-ben alakult amerikai folk, rock and roll és rock énekduó.

Eredeti felállás: Don(ald) Everly 1937. február 1.

                           Phil(ip) Everly 1939. január 19.
A CD online megvásárolható!

Az amerikai rock and roll egyik legeredetibb előadó párja volt az Everly Brothers. A folk és a rock and roll mellett a country, a rockabilly és a rhythm and blues is felismerhető zenéjükön. Elsők között, 1986-ban kerültek a rock and roll halhatatlanjai közé, több daluk vezetett listát. Még zenitjükön is felléptek, az ezredfordulón mutatták be a róluk szóló Bye, Bye Love című musicalt.
Don és Phil Everly már gyermekként fellépett szüleivel, akik gitároztak és énekeltek, turnéztak Amerika- szerte, countryrádióból is megismerhették a hangjukat. A testvéreket Chet Atkins, a nevezetes „Gitár úr” indította útnak az ötvenes évek derekán.
Első szerződésüket 1956-ban kötették a Columbiával, első sikerük a Bye, Bye Love 1957-ben vált országos, majd csakhamar világsikerré. A számtalan feldolgozása közül a legnevezetesebb Simon és Garfunkel-é valamint Ray Charles-é. Hazai és európai listákat vezetett, akárcsak a Wake Up Little Suzie vagy az All I Have To Do Is Dream. Közönségkedvenc az I Kissed You, az Angliában éllovas Claudette, a sokmilliós példányban elkelt, szintén listavezető Cathy’s Clown, valamint a Walk Right Back és az Ebony Eyes. A legjobb tíz közé került a Let It Be Me, a Crying In The Rain, a Till I Kissed You, s ez csak töredéke gazdag repertoárjuknak.
A sikeráradat 1965-ig tartott, ekkor került a brit lista 2. helyére a Price Of Love. Az Everly Brothers a rock and roll korszak számos sikerdalát dolgozta fel, köztük a Be-Bop-a-Lulát és Lucille-t. Sikereikhez jelentősen hozzájárult a kor kitűnő szerzőpárosa, Felice és Bouleaux Bryant.
A hetvenes évek elején elváltak útjaik, akkorra nagyon megromlott viszonyuk. Gyakran összevesztek, olykor összeverekedtek a színpadon. Nem is annyira egymással volt bajuk, mint azzal, hogy véget ért a sikerszéria. A hetvenes évek elején még felléptek a Wembleyben a rock and roll nagy ünnepén Little Richard, Chuck Berry és mások társaságában.
A hetvenes években lemezeken, egy-egy fesztiválon lehetett őket hallani külön-külön, ám szólópróbálkozásaik senkit sem érdekeltek.
Don valamivel többet szerepelt, mint testvére. Énekelt duettet Emmylou Harris-sal. Phil zenét írt Clint Eastwood filmjéhez, majd a nyolcvanas évek elején Cliff Richarddal közös daluk, a She Means Nothing To Me került listára.
A testvérek 1983-ban félretették a haragot és folytatták, mintha mi sem történt volna, újabb lemezeik is megjelentek. A nagy visszatérés helyszíne a londoni Royal Albert Hall volt, az est zenei rendezője és közreműködője Albert Le angol gitáros. Born Yesterday címmel 1986-ban lemezük jelent meg, Cliff Richarddal közösen 1994-ben ismét listára juttatták az All I Have To Do Is Dream című korai sikerüket. 1998-ban Andrew Lloyd Webber lemezére írták a Cold című dalt. Folyamatosan részt vesznek minden fontosabb nosztalgiakoncerten.
Pályafutásuk során 11 listavezető daluk volt, 26 került a Billboard 40-es, 35 pedig 100-as listájára, s ez rekord a korszak duói között.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

The Everly Brothers (1958)

Song Our Daddy Taught Us (1958)

The Everly Brothers Best (1959)

The Fabulous Style of The Everly Brothers (1960)

It’s Everly Time (1960)

A Date With The Everly Brothers (1961)

Christmas with The Everly Brothers (1962)

Sing Great Country Hits (1963)

In Our Image (1966)

Two Yanks In England (1966)

Roots (1968)

The Everly Brothrs Show (1970)

Stories We Could Tell (1972)

The New Album: Previously Unreleased songs from Early Sixties (1977)

EB 84 (1984)

The Reunion Concert (1985)

Walk Right Back. The Everly Borthers on Warner Bors (1993)
 
Original British Singles (1995)

The Complete Cadence Recirdings 1957-1960 (2001)
 
36 Unreleased Recordings from Late 50's and Early 60's (2006)
 
Purely…Everly Brothers (2011)
Everly Brothers

Everly Brothers

Everly Brothers

Everly Brothers

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Everly Brothers Everly Brothers Everly Brothers

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2013
e-mail: Literatura.hu