Quincy Jones
"A zene mindenese."

Amerikai zenész (trombita, francia kürt, billentyűs hangszerek, dob), producer,
zeneszerző, karmester, hangszerelő.

Eredeti neve: Quincy Delight Jones Jr.

                       1933. március 14., Chicago, Illinois.
Quincy Jones

Minden idők kiemelkedő zenei tényezője a szórakoztató ipar egyik legnagyobb egyénisége – muzsikus, alkotó, szervező, szinte nincs olyan területe a zenének, amit ne próbált volna. Elismeréseinek se szeri, se száma: Hét Oscar-díj, 27 Grammy díj (79 jelölésből), köztük életműdíj. 2013-tól a rock and roll halhatatlanja. Kiérdemelte a George and Ira Gershwin életműdíjat, több egyetem díszdoktora. Igen hosszú azoknak a zenészeknek a sora, akikkel hosszú pályafutása során együtt dolgozott, néhány név: Lionel Hampton, Dizzy Gillespie, Miles Davis, Aretha Franklin, Ray Charles, Frank Sinatra, Stevie Wonder, Willi Smith, Marvin Gaye, Dinah Washington, Rufusszal és Chaka Khannal, Sarah Vaughan, Michael Jackson, Paul Simon. Az újabb generáció legjobbjai közül 2Pac, Amy Winehouse, Aaliyah. Akon, LL Cool J, Usher és mások dolgozhattak vele. A szórakoztató ipar egyik legnagyobb egyénisége. Zeneszerzőként, producerként, hangszerelőként és előadóként beírta a nevét a klasszikus zene, a jazz, a rhythm and blues és a popzene történetébe. Csak a Billboardon 11 saját albuma és több kislemeze volt listavezető.
Quincy Delight Jones Chicagóban született 1933. március 14-én, családjával Seattle-be települt. Korán érdeklődött a zene iránt, az iskolában bíztatták, hogy tanuljon zenélni, tízéves korában trombitálni kezdett. Tizenévesen Bostonban, a Schillinger House - a későbbi legendás Berklee School of Music - növendéke lett, majd trombitásként csatlakozzék Lionel Hampton zenekarához.
Az ötvenes évek elején New Yorkban közelebbi kapcsolatba került Cannonball Adderley-vel, Count Basie-vel, Tommy Dorseyval és másokkal.
Az ötvenes évek elején jelent meg első saját albuma svéd és amerikai muzsikusokkal. A This Is How I Feel About Jazz című második lemeze 1956-ban jelent meg. Dizzy Gillespie-vel 1956-ban hozta össze a sors, aki zenekarának vezetésével is megbízta.
1957-ben Párizsban telepedett le néhány évre: Nadia Boulanger-nál zongorázni tanult, zeneelmélettel és zeneszerzéssel foglalkozott. Michel Legrand, Jacques Brel és Charles Aznavour, valamint az idelátogató amerikai zenészek hangszerelője volt. Az ötvenes évek végén alakult bigbandjének felvételeit évekkel később fedezték fel.
A hatvanas években Ray Charlesszal, gyermekkori barátjával dolgozott, majd Sidney Lumet és mások oldalán belekóstolt a filmzenébe. Több mint negyven film zenéje kötődik a nevéhez, köztük a Forró éjszakában, a Hidegvérrel és a Gyökerek alkotásoké. A hatvanas években ismét összejött Count Basie-vel, lemezt készített Tony Bennett-tel, Frank Sinatrával (több albumának hangszerelője és zenei rendezője volt.)
1969-ben elkészítette egyik legsikeresebb, a szakma és a közönség által ünnepelt Walking In Space című albumát. A hatvanas években a Mercury kiadó zenei igazgatója, majd alelnöke lett, kitárta a kaput a tehetséges színes bőrű zenészek előtt.
A hetvenes-nyolcvanas években a jazz mellett a soul és popzene elismert szakembere. Michael Jacksonnal elkészítette a Thriller című, sokszoros Grammy-díjas albumot (több mint 100 millió fogyott belőle).
A jazz óriásai közül alkotótársa volt Miles Davis. Ő volt az éhező afrikaiak megsegítésére írt We Are The World című dal producere.
Megjelent sorlemezeinek száma mintegy hatvan, ennél sokkal több válogatásainak száma. A Mercury, az A and M, a Warner Brothers kiadó jelentette meg lemezeinek többségét.
A nyolcvanas években Qwest és Quincy Jones Entertainment Company néven alakított saját cégeket.
Olykor bírálták, amiért túl sok műfajban próbálkozott, elismeréseinek, díjainak száma azonban félresöpörheti a kritikákat. A szakmai díjakon kívül az első amerikai zenészként megkapta a Francia Becsületrend parancsnoki fokozatát.
Amibe belefogott, az biztos siker volt, ugyanakkor az is igaz, hogy amiben nem látott fantáziát, abba bele sem kezdett. Bármelyik lemezét tanítani lehet a zenében elmélyülni szándékozóknak.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:

Stuff Like That (1978)
I’ll Be Good To You (1989)
Tomorrow (A Better You, Better Me) (1990)
The Secret Garden (1990)
Stomp (1996)

Nagylemezek:

Quincy Jones with The Swedish/US All Stars (1953)
This is How I Feel about Jazz (1956)
Home Again (1958)
The Birth of a Band Vol 1-2 (1959)
Swiss Radio Days Jazz Series Vol 1 (1960)
The Great Wide World of Quincy Jones: Live (1961)
Quincy Jones at Newport (1961)
The Quintessence (1962)
Walking In Space (1969)
Gula Matari (1970)
Smackwater Jack (1971)
Body Heaat (1974)
25th Aninversary Series Vol 3. (1978)
The Dude (1981)
Back On The Block (1989)
Miles&Quincy: Live at Montreux (1991)
Jazz ’Round Midnight: Quincy Jone (1997)
Q: The Musical Biography of Quincy Jones (2001)
Original Jam Sessions 1969 (2004)
The Q in Jazz (2007)
Music from The Adventures (2012)
Quincy Jones

Quincy Jones

Quincy Jones

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Quincy Jones Quincy Jones Quincy Jones

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu