Brian Setzer
"Nem ő az első, aki újrafogalmazta a rock and rollt és a swinget."

Amerikai rockabilly, rock and roll énekes, gitáros, fúvós, dalszerző.

Eredeti neve: Brian Robert Setzer

                    1959. április 10., Massapequa, New York.
Brian Setzer

Együtteseivel és szólóban szép sikereket könyvelhet el Brian Setzer a big band-korszak, a swing és a rock and roll felfrissítésével. A rock and roll második hullámának idején született zenész háromszoros Grammy-días, kitüntették a Gibson Awardsszel, amelyet korábban B. B. King, John Fogerty és Vince Gill érdemelt ki. A kilencvenes években kezdett csillogni együttesével, az Orchestrával, de korábban népszerűvé vált a Stray Cats bandával is. A 2000-es években valamelyest lanyhult ugyan a lendülete, de kapós a produkciója.
Maga Brian Setzer nyolc éves korától tubán, baritontubán játszott, de csakhamar a gitárhúrok közé csapott. Saját bevallása szerint a korai rock and roll egyik felejthetetlen, tragikus sorsú énekese, Eddie Cochran volt az első számú példaképe. Érdekes, hogy a hatvanas éve végének muzsikája kevésbé mozgatta meg a tehetséges ifjú zenész fantáziáját, a hippikultuszhoz pedig talán túlságosan fiatal volt. Ezzel együtt ahogy cseperedett sokfajta zenére nyílt ki. Ugyanúgy kedvence volt a jazzes Gene Kruppa, mint a hatvanas évek elejének popbáványa, Bobby Darin. Nemcsak élvezte a zene sokszínűségát, hanem lehetőség szerint igyekezett minél több felé kalandozni..
A Tomcats nevű rockabilly formációval a múlt század hetvenes éveinek végén tűnt fel szűkebb hazájában, New Yorkban és környékén, klubokban, fesztiválokon és szabadtéri koncerteken egyaránt szép sikert aratott. A Tomcats zenekar a nyolcvanas évek elején a rockabilly műfajt újjá élesztő The Stray Cats Band néven szerepelt. A nagyzenekar ötlete már a nyolcvanas évek elején szeget ütött a fejébe.
Brian Setzer első lemezét 1980-ban, a Bloodles Pharaohs nevű formációval jelentette meg, s csakhamar a Tomcatsszel, majd a Stray Catsszel, majd a Brian Setzer Orchestrával is megjelentek a közönség és a szakma által egyaránt díjazott korongok. A saját együttesek megszületéséig szólóban is aktív volt, tehetségére felfigyelt többek között Robert Plant, Bob Dylan, Paul Rodgers, Ricky Lee Jones és Brian Adams, közreműködője volt e világsztárok felvételeinek.
A Stray Cats Band története a kilencvenes évek első felében párhuzamosan futott az 1992-ben alakult The Brian Settzer Orchestráéval. Az Orchestra nagyon sokféle stílusból alakította ki sajátos zenei világát, talán a rockos jazz a legtalálóbb címke zenéjére. Brian Setzer azonban mindig tagadta, hogy a múlt visszacsalogatása lenne a célja. Kitűnően játszott fúvós hangszereken, s ez a gitárjátékának is különleges ízt, zenekarának egy kicsit régimódi hangulatot adott. E formáció első lemeze 1994-ben jelent meg, de a második, a Guitar Slinger izgalmasabb album volt, s ebben nyilván nem kis érdeme volt Phil Ramone producernek, aki egyebek között Count Basie, Paul Simon, Sinead O’Connor, Barbra Streisand és mások lemezeit gondozta. Ez a második Setzer-album csippentett valamennyit Count Basie, a bluesos Louis Jordan világából csakúgy, mint a rock and rollból.
Repertoárján egyebek között olyan örökzöldek szerepeltek mint a Jump, Jive and Wail Louis Primától, a Summertime Blues Eddie Cochrantől vagy a sokak által játszott Great Balls of Fire, a Mystery Train és a Caravan.
Brian Setzer instrumentális feldolgozásaiért kapta Grammy-díjait - az első kettőt 1998-ban, a harmadikat 2000-ben. Jóval több mint harminc sorlemeze jelent meg együtteseivel és szólóban, amelyek válogatáslemezekkel és filmzenei albummal egészülnek ki.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:
Brian Setzer&The Tomcats
Rip It Up (Live – 1980)
Rockabilly Boogie (Live – 1980)

The Stray Cats:
Stray Cats (1981)
Built for Speed (1982)

The Brian Setzer Orchestra:
The Brian Setzer Orchestra (1994)
Guitar Slinger (1996)
The Dirty Boogie (1998)
Vavoom! (2000)
Ignition (2001)
Boogie Woogie Christmas (2002)
The Ultimate Coolection (2004)
Wolfgang’s Big Night Out (2007)
Christmas Comes Alive (2010)
Songs From Lonely Avenue (2011)

Szólólemezek:
The Knife Feels Like Justice (1986)
Live Nude Guitars (1988)
Nitro Burnin’ Funny Daddy (2003)
13 (2006)
Setzer Goes Insru-MENTAL (2011)
Rockabilly Riot! Live from the Planet (2012)
Brian Setzer

Brian Setzer

Brian Setzer

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Brian Setzer Brian Setzer Brian Setzer

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu