Chaka Khan
"Az egyik legkülönlegesebb hang a rhythm and blues világában."

Amerikai rhythm and blues, jazz és funkénekesnő.

Eredeti neve: Yvette Marie Stevens

                        1953. március 23. Chicago, Illinois.
Chaka Khan

Chaka Khan a soul és a rhythm and blues csodálatos hangú énekesnője, aki tíz llistavezető és számos élmezőnybe befutó dalával, tíz Grammy-díjával (a legutóbbit 2008-ban érdemelte ki) és jelöléseivel, Soul Train díjaival valamint egyéb rangos elismeréseivel mindenképpen a fekete zene egyik legkiemelkedőbb egyénisége. Megkapta a maga csillagát a hírességek hollywoodi sétányán, bekerült a soulzene halhatatlanjai közé. Szerencsét próbált a bluesban, a jazzben, a gospelben, és mi tagadás, a popban és a diszkózenében is. Egyik elindítója volt a rapnek. A sikeres életpályához képest nem sok (13) a megjelent albumainak száma.
Chicago egyik külvárosában nőtt fel. Nagyanyja vezette be a zenébe, elsősorban a jazz iránt igyekezett felkelteni az érdeklődését. Tizenegy éves korában színpadon szerepelt, Crystalettes néven alakított saját együttest. A fekete zene fővárosának klubjaiban és mulatóiban próbálgatta a tehetségét. Még iskolás volt, amikor az Afro-Arts Theatre társulathoz szerződött. Tizenhat éves korában a Life együttes tagja, majd a Lock and Chains valamint a Baby Huey and The Babysitters formációkkal lépett fel..
Afrikai művésznevét tizenéves korában vette fel. A popszakmában első sikereit a Rufus együttessel aratta a hetvenes évek elejétől. Ask Rufus volt a művészneve annak a fekete zenésznek, aki felfedezve képességeit, magához csábította a szemrevaló ifjú hölgyet.
Művészpályája néhány éven át Rufussal együtt - Rufus and Chaka Khan néven - folytatódott a hetvenes években, a társulat fő erőssége természetesen az énekesnő volt. Kiemelkedő sikereket is hoztak az együtt töltött évek, kitűnő közös dalaik közül az Once You Get Started, a Do You Lou Love What I Feel, a You Got The Life és a Sweet Thing címűekkel listára is kerültek
Chaka Khan 1978-tól szólóban is bebizonyította, hogy kivételes tehetség. Az első időktől voltak listás sikerei. Ezután még néhány évre visszatért a Rufushoz, de 1984-től már teljesen a saját lábára állt. 1984-ben Prince dalával, az I Feel For You-val az élre tört. Angliában első, Amerikában harmadik lett a dal, platinalemez itt is, ott is. Ekkor kapta első Grammy-díját a legjobb rhythm and blues énekesnőként.
Főszerepet kapott Rick Wakeman Orwell 1984 művéből készült operájában. A legjobb énekesekkel és zenészekkel dolgozhatott együtt, köztük Ry Cooderrel, Ray Charles-szal, Dizzy Gillespie-vel, David Bowie-val, Stevie Winwood-dal, Stevie Wonder-ral, Frank Zappá-val, fellépett B.B. King-gel, a blues királyával. (a magyar televíziónézők is láthatták a gitárkirály, Albert King, Etta James, Gladys Knight, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan és mások társaságában). Sokat köszönhetett Quincy Jones zeneszerzőnek és producernek, akivel több éven át együtt dolgozott és közösen összehoztak egy Grammyt. Egyik lemezén Miles Davis trombitajátéka hallható. 1998-ban szerződtette őt Prince lemezkiadója, s a kitűnő énekes-színész-dalszerző és producer több dalát énekelte.
Az ő életét is megkeserítette a drog, torokbántalmai egy időre pihenőre kényszeríteték. Sikerült azonban helyrerázódnia, s a kilencvenes évek második felében gyakrabban hallatott magáról, 1997-ben a legnagyobb énekesek társaságában fellépett a Wembleyben Elvis Presley halálának huszadik évfordulóján rendezett gálán. 2004-ben újabb jazz-klasszikusokat feldolgozó albuma jelent meg, 2008-ban 2009-ben Anastaciával és Luluval turnézott., s ugyancsak 2009-ben Billy Cobham albumának közreműködője volt.
Chaka Khan először a nyolcvanas években lépett fel Budapesten, legutóbb pedig 2013-ban Leslie Mandoki sztárvendégeként a Művészetek Palotájában.
(Kovács Miklós)

Listavezető kislemezek:
I’m Every Woman (1978)
What Cha’ Gonna Do With Me (1980)
I Feel for You (1984)
This is My Night (1984)
Ain’t Nobody (1989)
Love You All My Lifetime (1992)
Never Miss The Water (1996)
Disrespectful (2007)

Nagylemezek:
Chaka (1978)
Naughty (1980)
What Cha’ Gonna Do for Me (1981)
Echoes of an Era (1982)
Chaka Khan (1982)
I Feel For You (1984)
Destiny (1986)
CK (1988)
The Woman I Am (1992)
Come 2 My House (1998)
I’m Every Woman: The Best of Chaka Khan (1999)
ClassiKhan (2004)
Funk this (2007)
Greatest Hits Live (2008)
Chaka Khan


Chaka Khan

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Chaka Khan Chaka Khan Chaka Khan

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu