Carl Perkins
"A rock and roll elhanyagolt csillaga."

Amerikai rock&roll, rockabilly és country énekes, gitáros, dalszerző.

Erdeti neve: Carl Lee Perkins

                     1932. április 9. Tiptonville, Tennessee.

                     1998. január 19. Jacksonville, Tennessee.
A CD online megvásárolható!

Carl Perkins a rock and roll korai korszakának egyik legnagyobb tehetsége volt, még ha nem is volt olyan fényes csillag, mint a dalait előadó Elvis Presley vagy Jerry Lee Lewis. A rock and roll első hullámának lecsendesülésével sikeresen váltott a countryzenére (mindig is közel érezte magához.). A hatvanas években és később is sztárelőadók és együttesek vitték sikerre szerzeményeit. Érdemeiért 1987-ben helyet kapott a rock and roll halhatatlanjai között. Érdekes, hogy egyetlen Grammy-díját nem zenei kategóriában kapta, hanem szövegmondásért. Egyetlen listavezető dala a Billboardon a Blue Suede Shoes (Kék antilopcipők).
Carl Perkins szegény farmercsalád gyermeke. Kis kölyök korában kezdett gitározni, egy öreg néger, Johm Westbrook tanította meg "rendesen" játszani. Gyerekként rádióban hallgatott zenét, majd tinédzser korában bátyjával alakította első zenekarát, a Perkins Brothers Bandet, itt már elektromos gitáron játszott. Az ötvenes évek közepén került kapcsolatba a memphisi Sun lemezcéggel, amelynek tulajdonosa, Sam Philips a fiatal Elvis Presley mellé szívesen fogadta a tehetséges Perkinst is. Az ötvenes évek derekán a Movie Magg és a Turn Around című dalokat rögzítették kislemezre, s 1955-ben megszületett legnagyobb slágere, a Blue Suede Shoes. Dala sikert aratott, ám Perkinst New York felé autóbaleset érte, s míg az ágyat nyomta, Elvis Presley elkészítette a saját változatát, s a király nagyobbat „dobott” vele. Az eredeti változat is vezetett listát, s kétmillió lemezt adtak el belőle. Ez lett a legtöbbször feldolgozott rock and roll siker.
Sorban jött a többi nagy siker, a Matchbox, a Honey Don't, az Everybody’s Trying to Be My Baby, a Boppin’ The Blues, az All Mama’s Children, a Your True Love és a többiek.
Fiatalon barátságot kötött Johnny Cash-sel, dolgozott Jerry Lee Lewisszal - mindketten énekelték dalait, ő pedig szerepelt Cash showjában. Jó volt viszonya Roy Orbison-nal is. 1956 decemberében készült a Million Dollar Quartetben Elvis Presley, Jerry Lee Lewis és Perkins énekelt együtt a Sun stúdióban, 1990-ben jelent meg CD-n..
A hatvanas években Perkins népszerűsége hanyatlott, de dalait a beatkorszak legnagyobbjai is elővették. A Beatles repertoárjába került a Matchbox, a Honey Don't és az Everybody's Trying To Be My Baby, John Lennon szólóban énekelte a Blue Suede Shoest. Rengeteg feldolgozást megért a Matchbox is.
Carl Perkins később a country felé fordult. Olykor évekre eltűnt, de a hetvenes, a nyolcvanas és a kilencvenes években is népszerűek maradtak dalai. Többször énekelt Paul McCartney-val. Dolly Parton, Patsy Cline, George Straits, Brian Setzer, a Ten Years After, a Creedence Clearwater Revival és mások feldogozták dalait. Ő is előadta mások slágereit, köztük Little Richard Tutti Fruttiját, vagy Jerry Lee Lewis sikerét, a Whola Lotta Shakin’ Going Out.
Több mint két tucat sorlemeze, legalább 50 válogatása jelent meg. Lemezeit a Sun mellett többek között a Columbia, az Atlantic, az RCA, az EMI jelentette meg.
Perkins 1998. januárjában halt meg: felépülőben volt a gégerákból, amikor több szélütés érte.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Dance Album (1957)

Teen Beat (1959)

Tennessee (1963)

On Top (1969)

Blue Suede shoes (1970)

Rockin’ Guitar Man (1975)

Original Carl Perkins (1976)

Ol’ Blue Suede’s Back (1978)

Original Sun Greatest Hits (1986)

The Classic (1990)

King of Rockabilly (1995)

Boppin’ Blue Suede Shoes (1995)
 
Go Cat Go (1996)

Silver Eagle Cross Country Presents Live: Carl Perkins (1997)

The Story (2000)

The Complete Sun Singles (2000)

Carl Rocks (2005)
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu