Elmore James
"A slidegitározás feltalálója és királya."

Amerikai bluesgitáros, énekes, dalszerző.

Eredeti neve: Elmore Brooks

                       1918. január 27. Richland, Mississippi.

                       1963. május 24. Chicago, Illinois.
Elmore James

Elmore James a múlt század derekának iskolateremtő gitárosa volt. A slide-gitár legnagyobb egyéniségét, mesterét tisztelték benne a követők. „Üveg-nyaktechnikája”(a bottleneck) forradalmasította a gitár megszólalását. (A technika lényege: a gitárosok levágták az üvegpalack nyakát, megcsiszolták, ujjukra húzták, s a húrokon csúsztatva különleges, nyávogó hangot „varázsoltak” a hangszerből. Később a palacknyakat fémgyűrű váltotta fel, az ősidőkben zsebkéssel is elérték a kívánt hatást.)
Elmore Jamest díjakkal még nem halmozták el, mint általában a blues más úttörőit sem a múlt század első felében. A Rolling Stone magazin értékelése szerint minden idők 100 legjobb gitárosa között a 30. helyet érdemelte ki. Szakírók szerint a híd szerepét töltötte be a század első felének klasszikus blueszenészei és az ötvenes-hatvanas években vagy később elektronikus zenét művelő pályatársai között. A Blues Hall of Fame kiválasztottja 1980 óta.
Elmore James törvénytelen gyermekként egy 15 éves anyától született. Saját készítésű hangszeren kezdett játszani: 14 éves korától a Mississippi deltavidék kocsmáiban és táncmulatságokon foglalkoztatták. Szerencséjére még játszhatott a nagyok közül az 1938-ban elhunyt Robert Johnson-nal, a blues legautentikusabb egyéniségével és Sonny Boy Willamson szájharmonikással. Elmore James többnyire szólóban zenélt, de volt kisegyüttese is.
A háborúban a haditengerészetnél szolgált Guam szigetén, leszerelése után előbb szólóban zenélt, majd unokatestvérével, Homesick Jamesszel és Eddie Taylorral kocsmákban muzsikált.
A negyvenes évek végén Helena város KFFA rádiója foglalkoztatta őt a King Biscuit Time reklámműsorban. Szerepeltették a memphisi KWEM rádiónál, s más adóknál. Több tucat kislemez után 1960-ban jelent meg első albuma, rajta a Dust My Broom című klasszikus számával, fekete és fehér gitárosok kedvencével. A szám történetéhez tartozik, hogy eredetileg Robert Johnson szerzeménye, ám a kései utódok közül többen az Elmore James féle dinamikusabb verziót vették át, s szerzőként olykor Elmore Jamest tüntették fel.
Elmore James az ötvenes évek elején került Chicagóba, megalakította első zenekarát, a Broomdusterst, Homesick Jamesszel és Sunnyland Slim zongoristával.
Klasszikus dalai közül a Dust My Broomon kívül kiemelkedik a Dust My Blues, az Everyday I Have The Blues, a The Sky Is Crying, az It Hurts Me Too, a Mean Mistreatin Mama, a Look On Yonder Wall, a Shake Your Moneymaker és a My Bleeding Heart. Ezeket - és más dalait - játszotta Jimi Hendrix, Freddie King, B. B. King, Johnny Winter, Jeremy Spencer (Fleetwood Mac), Brian Jones, a Canned Heat együttes, John Mayall, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan - és sokan mások. Nemcsak dalaival, hanem stílusával hatott a következő nemzedékekre.
Elmore James 45 éves korában, harmadik szívrohama következtében halt meg. Az üvegnyaktechnika mellett érdeme, hogy a műfaj klasszikusait átültette elektromos gitárra. Bakelitlemezei ma már elérhetetlen kincsek, de a CD-változatokat sem könnyű begyűjteni, ráadásul a gyűjtők szerint ezeknek a hangzása nem elég hiteles.
Többnyire kis lemezcégek készítették felvételeit, de 1960-ban a műfaj legrangosabb műhelye, a Chess kiadó is szerződtette. Természetesen a kislemezeknek volt döntőbb szerepe pályáján. Életében egyetlen albuma jelent meg, de több, eredeti számot tartalmazó korongja forgalomba került még halála után is.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Blues After Hours (1961)

The Best of Elmore (1965)

The Sky Is Crying (1965)

Original Folk Blues (1967)

Tough (1968)

Something Inside of Me (1969)

To Know a Man (1969)

History of Elmore James 1 (1971)

History of Elmore James 2 (1975)

The Complete Fire&Enjoy Session 1-4 (1989)

The Sky is Crying: History of Elmore James (1993)

The Final Sessions: New york 1963 (2006)

Legendás kislemezek:

Dust My Broom/Catflish Blues (1951)
Sunny Land/Standing at the Crossroads (1954)
It Hurts Me Too/Elmore’s Contribution to Jazz (1957)
Look on Yonder Wall/Shake Your Moneymaker (1961)
Elmore James

Elmore James

Elmore James

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Elmore James Elmore James Elmore James

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatuta.hu