Peter and Gordon
"A brit invázió leghíresebb kettőse.”

1964-ben alakult angol pop-rock, folkrock kettős.

Eredeti tagjai: Peter Asher (1944 jun. 2)

                        Gordon Waller (1945. jún. 4. – 2009. júl. 17.)
Peter and Gordon

A hatvanas évek méltán népszerű brit előadója a brit Peter and Gordon énekkettős, amely 1964-es felbukkanásától egészen az új évezredig szerepelt a nyilvánosság előtt. Az Everly Brothers-t és természetesen a Beatles-t tekintték elsősorban példaképüknek, de a korai évek más sztárjaitól is dolgoztak fel (Buddy Holly, Little Richard, Ray Charles)
Legtermékenyebb időszakuk a hatvanas évek közepe. Azok közé a brit előadók közé tartoztak, akik képesek voltak szép sikereket aratni az Egyesült Államokban is. (Leghíresebb daluk,a World Without Love élre került a tengerentúlon.) Értékükből nem von le semmit, hogy sok volt dalaik között a feldolgozás, mint ahogy az sem, hogy a Beatles szerzőpárosa is segített nekik (Peter Asher húga, Jane akkoriban Paul McCartney barátnője volt. )
A tűzvörös hajú Peter Asher Londonban született, húgával, Jane-nel együtt gyerekszínész volt, de hamar barátságot kötött a zenével is. Azzal a Gordon Wallerrel együtt muzsikálgattak, akivel iskolás koruktól jó barátok voltak.
A brit pop- rockinvázió hozta meg számukra az országos, majd világhírt. A World Without Love (Szerelem nélküli világ) 1964-ben Angliában.és az Egyesült Államokban is listavezető siker volt. Az év során négy kislemeze és összesen három albuma jelent meg a kettősnek.
A diadalmenet 1965-ben folytatódott: négy kislemez és négy album jelezte Peter és Gordon aktivitását.. Ezek közül a True Love Ways (a címadó dal Buddy Hollyé) volt a legsikerültebb. Szép sikereket arattak koncertjeiken, filmekben is helyet kaptak, például a Pop Gear (Slágerrevű) című, Magyarországon is bemutatott filmben.
1966-ban is megtermelte a duó a sikeres dalokat, a Lady Godiva és a Woman is listára került. Utóbbi szám érdekessége, hogy Paul McCartney álnéven jegyeztette magát szerzőnek. Hosszan lehet sorolni a sikeres dalokat, saját szerzemények és „vendégszerzők” darabjai egyaránt kerültek a repertoárba. Néhány cím a korai évekből: Five Hundred Miles, All My Trials, If I Were You, Freight Train, My Babe (Willie Dixon híres dala), Barbara Allen, I Go TomPieces (Del Shannontól), az I Don’t To See You Again, a Nobody I Know – csaknem mindegyik listás siker..
A hatvanas évek végén a kemény rock, a soul térhódításával a kettős népszerűsége hanyatlott. Szoros együttműködésük is meglazult. Gordon Wallernek jelent meg ugyan szólólemeze, de a következő években nyoma veszett. Amerikába költözött, próbálkozott szólóban, különösebb eredmény nélkül. Tim Rice meghívta a József és a színes szélesvásznú álomkabát című zenésdarabba, amit sikerrel játszottak. Ausztráliában is élt, 2005 és 2009 között több alkalommal fellépett Peter Asherrel. Felléptek kettesben azon a koncerten, amelyet Buddy Holly, Richie Valence és Big Bopper halálának 50. évfordulójára szerveztek. Gordon Valler röviddel ezután szívrohm következtében elhunyt.
Peter Asher az Apple cég producere lett. Dolgozott. Cher-rel, Linda Ronstadt-tal, Neil Diamonddal, James Taylorral, a Heart együttessel, Billy Joellel, Kenny Logginsszal, Randy Newmannel, Bonnie Raitt-tel , Diana Ross-szal, az újabbak közül a Boyzone-nal és a 10000 Maniacs-szal.
Ahhoz képest, hogy milyen rövid ideig voltak reflektorfényben, a két fiúnak elég sok lemeze jelent meg. A feldolgozásokból sokkal többet arattak, mint a saját szerzeményeikből, de összességében leghíresebb számaikból több milliót adtak el Nagya-Britanniában és Amerikában is. Jelentős hatást gyakoroltak a hatvanas évek végén induló Simon and Garfunkel-re.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

A World Without Love (1964)

In Touch with…(1964)

Peter and Gordon (1964)

I Go To Pices (1965)

True Love Ways (1965)

Hurtin’ is Lovin’ (1965)

Woman (1966)

In London for Tea (1967)

Lady Godiva (1967)

The Best of Peter and Gordon (1968)

Hot, Cold and Custard (1968)

EP Collection (1995)

Original Greatest Hits (1995)

Ultimate PetercGordon (2001)
Peter and Gordon

Pater and Gordon

Peter and Gordon

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Peter and Gordon Pater and Gordon Pater and Gordon

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu