Lloyd Price
"Mr. Personality – A személyiség"

Amerikai rock and roll és rhythm and blues énekes, dalszerző, lemezkiadó.

Eredeti neve: Lloyd Price

                       1933. március 9., Kenner, Louisiana.
Lloyd Price

A múlt század derekán kezdte zenei pályafutását Lloyd Price, akit a rock and roll korszak legkorábbi előadói között tartanak számon. Personality című dala volt a legnagyobb sikere, jóval több, mint egy millió darabot adtak el a kislemezéből, Magyarországon elsősorban olasz változatát játszotta a rádió Caterina Valente előadásában – ő ezért kiérdemelte a Mr. Personality címet. Másik híres dala, a Lawdy Miss Clawdy, amelyet a legnagyobb rock and roll sztárok dolgoztak fel Elvis Presley-től Little Richard-ig. Lloyd Price a korai rock and roll és rhythm and blues eredeti alakja, 1998-tól a rock and roll halhatatlanja, 2010-ben beválasztották a Louisiana Music Hall of Fame tagjai közé is.
Tíz testvére volt, New Orleans egyik elővárosában cseperedett fel. Szüleinek étterme volt, így módjukban állt Lloyd Price-t zenére taníttatni, s a porontyokról általában is gondoskodni. Ő pedig először templomi kórusban énekelt, majd trombitát és zongorát tanult, de a gitárba is belekóstolt. Tizenhat éves korában zenekart alapított testvérével, Leóval. A legnagyobb New Orleans-i zenészek „modorában” muzsikáló banda szerepelt a helyi rádió programjában is.
Mindössze 19 évesen megírta a rock and roll történetének egyik leghíresebb dalát, a Lawdy Miss Clawdyt, amelyet nemcsak a rock and roll sztárjai dolgoztak fel, hanem a jóval későbbi generációk is. Énekelte például Elvis Presley, Fats Domino, Little Richard, Roy Orbison, a kezdő Beatles, a Swinging Blue Jeans, a Hollies, Tom Jones, Joe Cocker, Eric Burdon, játszotta Jimi Hendrix és sokan mások. Vezette a rhythm and blues listát. Kevesen tudják, hogy ő volt a szerzője minden idők egyik legnépszerűbb rhythm and blues dalának, az ötvenes évek végén felvett és szintén listát vezető Stagger Lee-nek, amely egyébként a Stack-O-Lee című régi blues feldolgozása. Később többek között James Brown, Wilson Pickett és a Sam and Dave kettős sikerdala volt. Dalai közül első helyre került még a Personality, az I’m Gonna Get Married , további listás sikere a több tucat közül a Come Into My Heart, a Lady Luck, a Just Because és a Tell Me Pretty Baby.
Katonáskodás miatt (ráadásul Koreában szolgált) pályája megtört, s mire leszerelt, már a nagyágyúk - Little Richard, Chuck Berry és többiek - uralták a műfaját. A beatkorszakban azután évekre háttérbe szorult.
Mindig otthonos volt az üzleti életben. Első kiadóját, az ABC Paramountot elhagyva fiatalon megalakította első saját lemezcégét, a KRC Recordst. Az évek során több saját kiadóvállalata volt. Ez a tevékenysége addig volt eredményes, amíg meg nem gyilkolták üzlettársát. Étterem- és éjszakai mulató működtetésében is ügyesnek bizonyult.
A hetvenes években hosszú évekre elvonult Afrikába, a fekete kontinensről csak a nyolcvanas évek elején tért vissza hazájába. Ismét éttermet nyitott, déli specialitásokra szakosodott.
A kilencvenes évek elején Jerry Lee Lewisszal, Little Richarddal, valamint a twist egyik régi motorosával, Gary U. S. Bondsszal turnézott Európában. TV-showban együtt szerepelt a Huey Lewis and The News rock and roll-zenekarral.
Több tucat lemez őrzi hangját. Mintegy húsz sorlemeze mellett legalább harminc válogatást készítettek dalaiból a kiadók. A lemezkiadással hajlott korában sem hagyott fel, korongjai még az ezredforduló után is megjelentek. Önéletrajza 2011-ben jelent meg.
(Kovács Miklós)


Listavezető kislemezek:

Lawdy Miss Clawdy (1952)
Stagger Lee (1959)
Personality (1959)
I’m gonna Get Married (1959)

Nagylemezek:

Mr. Personality (1959)
Exciting Lloyd Price (1959)
Lloyd Price: His Originals (1959)
Fantastic (1960)
Mr. Personality Sings The Blues (1960)
Mr. Personality’s Big 15 (1960)
Misty (1963)
Lloyd Swings For Sammy (1965)
Lloyd Price’s 16 Greatest Hits (1972)
ABC Collection (1976)
This Is My Band (1981)
Lloyd Price: His Originals, Speciality (1989)
Personality plus, Speciality (1990)
Lawdy! (1991)
Greatest HIts: Original ABC-Paramount Revordings (1994)
Lawdy Miss Clawdy (1995)
Body With No Body (1998)
Christmas Classics (2002)
1952-1953 (2004)
Specialty Profiles (2007)
Mr Personality: Million Sellers and More from ABC (2008)
Lloyd Price

Lloyd Price

Lloyd Price

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Lloyd Price Lloyd Price Lloyd Price

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu