Paul Butterfield
"Már 16 évesen Muddy Watersnek fújta…"

Amerikai blues- és bluesrock szájharmonikás, énekes, billentyűs és gitáros.

Eredeti neve: Paul Butterfield
                      
                       1942. december 17.  Chicago, Illinois.
 
                       1987.  május 4.  North Hollywood, California.
Paul Butterfield

Paul Butterfieldet az egyik legeredetibb, legjobb fehér blueszenészének tartja az utókor. Rövid pályáján több hangszeren játszott, nagyszerű társakkal zenélt. A rock and roll halhatatlanjainak sorába ugyan nem került be, viszont a blues halhatatlanjai közé beiktatták. Több albuma felkerült a Billboard listáira.
Édesanyja festő, apja ügyvéd volt. Ő maga templomban kezdte zenészéletét, fuvolán kezdett játszani, a chicagói szimfonikusok egyik zenészének irányítása alatt, ígéretes jövőt jósoltak neki. A klasszikus zenét hamar elhagyta a blues kedvéért, hangszerét is lecserélte. Nagyszerűen elsajátította a herfli műhelytitkait, így érthető, hogy Muddy Waters szinte kölyökként meghívta őt zenekarához. Csodálta Little Walter, Sonny Boy Williamson II és Junior Wells játékát. „Mellékesen” megtanult gitározni és billentyűs hangszereken játszani.
Nick Gravenites énekes- gitárossal, későbbi dalainak szerzőjével klubokban kezdett játszani. Chicagóban az egyetemen összebarátkozott Elvin Bishop gitárossal, aki szintén a műfaj megszállottja volt, közös együttest alakítottak. A hatvanas évek elejétől csak a zenének élt, tanulmányait abbahagyta. Állandó helyet kapott együttesével a Big Joe’s klubban. Társult Howlin Wolf két korábbi zenészével, Jerome Arnolddal és Sam Layjel, később Elvin Bishoppal, 1964-től pedig Mike Bloomfield gitáros-énekessel a Paul Butterfield Blues Banddel zenélt. Első közös sikerük a Born in Chicago (Gravenites szerzeménye).
Az Elektra 1965-ben jelentette meg a banda nevét viselő albumot, Willie Dixon, Little Walter és más kiváló blueszenészek szerzeményeivel. A newporti folkfesztválon, 1965-ben kísérték Bob Dylan-t. Paul Butterfield érdeklődni kezdett a keleti zene, Ravi Shankar szitárművész iránt.
Kitűnő albumaik közül kiemelkedett az 1966-os East-West tradicionális bluesokkal, köztük a 13 perces címadó saját számmal. Paul Butterfield és társai nagy sikert könyvelhettek el az 1967-es monterey-i popfesztiválon.
Mike Bloomfield saját együttest alakított (Electric Flag), míg Butterfield Londonban John Mayall-al készített lemezt. Londonban fellépett többek között Chris Farlowe-val és az Animals együttessel. Butterfield 1968-ban játszott Jimi Hendrix-szel is.
Paul Butterfield közreműködött Muddy Waters 1969-ben megjelent, Fathers and Sons című műfajtörténeti jelentőségű albumán, zenélt többek között James Cottonnal, Robben Forddal, Otis Rush-sal, a Status Quo együttessel.
A Paul Butterfield Blues Band 1969-ben Woodstockban emlékezetes koncertet adott. Együttese 1972-ben feloszlott. Ő maga más sztárokkal együtt részt vett a Band együttes 1976-os búcsúkoncertjén. A Mystery Traint játszotta-énekelte és kísérte Muddy Waterst. Szerencsére ez a film is eljutott magyar mozikba, video (dvd) készült belőle.
Nem sokkal halála előtt társult B. B. King-hez azon a koncerten, amelyen fellépett Stevie Ray Vaughan, Albert King, Etta James, Gladys Knight, Eric Clapton és Phil Collins. A szuperkoncertről készült videofilm is eljutott Magyarországra.
A hetvenes évek második felétől készült lemezei  kevésbé voltak értékesek, de koncertjei – főként régebbi szerzeményei révén – élményt jelentettek. Éppen ezért szívesen alkalmazták őt sessionzenészként is. Turnézott ezekben az években Rick Dankóval és Levon Helmmel, a Band együttes korábbi tagjaival. Az alkohol és a drog a nyolcvanas évekre nagy pusztítást vitt végbe szervezetében, sokat betegeskedett, s a drog túladagolása okozta 1987. május 4-én bekövetkezett halálát, nem sokkal előtte egy stúdióalbummal búcsúzott.
Paul Butterfield lemezei közül több bekerült a Billboard listájára. Az Elektra kiadó 1995.ben megjelentette a The Original Lost Elektra Sessions című albumát, de nem ez volt az egyetlen anyaga, ami halála után jutott el a rajongókhoz.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

The Paul Butterfield Blues Band (1965)

East-West (1966)

The Resurrection of Pigboy Crabshaw (1967)

John Mayall’s Blues Breakers with Paul Butterfield (1967 – EP)

In My Own Dream (1968)

Keep On Moving (1969)

Sometimes I Just Feel Like Smilin' (1971)

All Comes Back (1973)

Paul Butterfield’s Better Days (1973)

Put It In Your Ear (1976)

North South (1981)

The Legendary Paul Butterfield Rides Again (1986)

The Original Lost Elektra Sessions – 1964 (1995)
 
The Paul Butterfield Blues Band – East-Wes Live (1996)

Live At Winterland Ballroom (2011)
Paul Butterfield

Paul Butterfield

Paul Butterfield

A CD-k online megvásárolhatók csupán a lemezbirítóra kell kattintani!

Paul Butterfield Paul Butterfield Paul Butterfield

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012 - 2014
e-mail: Literatura.hu